Cybersecurity in 2015 belangrijker dan ooit

Date: Category: Cloud, Security

Een veelgenoemde trend voor 2015 is het steeds belangrijker worden van cybersecurity. Waar we in 2014 veel berichten lazen over grote hacks, zoals bij Sony en diverse Amerikaanse banken, zal dit volgens Kaspersky Lab in 2015 zeker niet minder worden. Kaspersky Lab is een bedrijf gespecialiseerd in beveiliging op het gebied van ICT en is inmiddels al voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot leider in Gartner’s Magic Quadrant for Endpoint Protection Platfroms.

Cybercriminelen worden volgens Kaspersky steeds zelfverzekerder, georganiseerder en professioneler. Dit heeft als gevolg dat ze hoger zullen gaan inzetten maar de verwachtingen zijn ook dat ze zich tegelijkertijd meer op kleinere bedrijven zullen gaan richten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld binnendringen op uw netwerk en uw bedrijfskritische data versleutelen om deze pas weer vrij te geven nadat een (forse) betaling is voldaan.

Tot nu toe zijn veel accountantskantoren en notarissen doelwit. Niet alleen doelgerichte aanvallen maar ook malware en het aantal virussen neemt toe: “De virusbedreigingen via internet worden steeds talrijker. Zag in 1994 nog maar één nieuw virus per uur het licht, in 2006 was dat al één nieuw virus per minuut en in 2011 zelfs één nieuw virus per seconde. En deze trend zet onverminderd door. In 2013 spoorden onze beveiligingsexperts 315.000 nieuwe kwaadaardige programma’s per dag op”.

Deze toename in het aantal bedrijven dat slachtoffer wordt van aanvallen en de steeds geavanceerdere infectiemethodes die door cybercriminelen worden toegepast zorgt ervoor dat het voor het midden en klein bedrijf steeds lastiger en kostbaarder, maar niet minder belangrijk, wordt om bij te blijven in deze wereld. Wylance ondervangt dit door zich te certificeren voor de nieuwe ISO 27001:2013 norm.

ISO 27001 is een standaard voor informatiebeveiliging. De norm specificeert eisen voor het vaststellen, implementeren, uitvoeren, controleren, beoordelen, bijhouden en verbeteren van een gedocumenteerd Information Security Management System (ISMS) in het kader van de algemene bedrijfsrisico’s voor de organisatie. Wylance heeft hiervoor een Managementsysteem voor Informatiebeveiliging in werking gesteld en tevens is er een Informatiebeveiligingshandboek opgesteld, waar verwezen wordt naar onze verschillende procedures en richtlijnen.

Eén van de belangrijkste onderdelen van de ISO 27001:2013 norm is het doen van een uitgebreide risicoanalyse. Deze analyse is uitgevoerd door een door een door ons zelf ontwikkelde tool. Op basis van deze analyse en met behulp van het managementsysteem implementeren wij continu nieuwe maatregelen ter verbetering van ons informatiebeveiliging zodat onze klanten met een gerust hart kunnen blijven werken. Zo blijven wij, ook in 2015, cybersecurity serieus nemen.