Gartner Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms 2015

Date: Category: Business Intelligence

Ook dit jaar heeft Gartner weer een nieuwe versie gepubliceerd van Gartner’s Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms met daarin een samenvatting van de ontwikkelingen op het gebied van Business Intelligence en de bijbehorende tools (vorig jaar schreven we hier ook al een artikel over). Gartner is een onderzoeksbureau dat jaarlijks een evaluatie van softwareplatformen voor datavisualisatie, rapportages en geavanceerde analyses publiceert.

De conclusies uit het rapport zijn dat het segment Business Intelligence en analyseplatformen nog altijd één van de snelst groeiende softwaremarkten blijft. De markt heeft een groei van 9 procent in 2013 doorgemaakt en blijft naar verwachting tot 2018 met gemiddeld 8,7 procent per jaar groeien.

In 2017 zal de meerderheid van business users toegang hebben tot self-service tools voor het voorbereiden van data voor analyses. Andere key take-aways uit het artikel zijn:

  • Tableau, Qlik, Microsoft, MicroStrategy, Oracle, IBM, Information Builders, SAS en SAP bevinden zicht in het leiderskwadrant.
  • Birst en Logi Analytics zijn de uitdagers in de markt.
  • Alteryx, Tibco Software en Panorama Software zijn de visionairs in de markt

Bron: Gartner (Februari 2014)
Bron: Gartner (Februari 2015)

De leiders Tableau en Qlik hebben hun koppositie vooral te danken aan de uitstekende mogelijkheden op het gebied van data discovery. Met steeds meer verschillende databronnen (intern en extern) is het essentieel hier effectief mee om te kunnen gaan. Het integreren van de verschillende bronnen in een naadloze oplossing om de juiste analytische inzichten te krijgen is cruciaal.

Dit geeft ook de verschuiving aan die aan de gang is van IT naar de business user. Business users willen zelf hun analyses in beheer hebben en willen hiervoor zo min mogelijk afhankelijk zijn van IT.

In het verslag staan verder van iedere opgenomen tool de sterke en zwakke punten beschreven. Dit kan u helpen met het selecteren van de juiste tool. Het is belangrijk om te weten dat er niet één ‘perfecte’ oplossing is.

Iedere situatie is uniek en er is dus ook geen one-size-fits-all oplossing. Zorg er dus voor dat u een tool selecteert die bij uw situatie past. Een goede analyse van de beschikbare tools zal u daarbij helpen waarbij het artikel van Gartner een goede eerste stap in de richting is.

Klik hier voor het volledige verslag van Gartner.