U krijgt tot januari om in de VS opgeslagen data te beveiligen

Date: Category: Geen categorie

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft naar aanleiding van uitspraak van het Europese Hof bedrijven tot januari de tijd gegeven om beveiliging van data beter op orde te krijgen. In de uitspraak van het Europese Hof werd de regeling van de Europese Commissie (EC) voor doorgifte van data naar de Verenigde Staten (Safe Harbour-overeenkomst) onrechtmatig verklaard. Bedrijven die nu met een beroep op de Safe Harbour-overeenkomst persoonsgegevens doorgeven aan de VS, werken in strijd met de wet. De privacytoezichthouders benadrukken dat zij zullen optreden als eind januari 2016 hiervoor geen (politieke) oplossing is gevonden, zo schijft het NRC.

Verderop in het artikel staat: “Data mogen van de EU niet zomaar worden opgeslagen in een land buiten de EU zonder passende bescherming. Burgers moeten namelijk de garantie hebben dat persoonsgegevens veilig zijn bij bedrijven en dat hun data bijvoorbeeld niet wordt doorverkocht. Het Safe Harbor-verdrag was ervoor bedoeld om die bescherming te bieden en regelde de veilige data-opslag in de Verenigde Staten voor bedrijven.”

Over het gevolg van de uitspraak wordt geschreven dat het Safe Harbor-verdrag niet meer kan worden gebruikt door de duizenden bedrijven die data opslaan op Amerikaanse servers. Belangrijk hierbij is dat het niet alleen om grote technologiebedrijven zoals Facebook gaat, maar ook om Europese ondernemingen die bijvoorbeeld klantgegevens opslaan via Amerikaanse clouddiensten.

Ook wordt er benadrukt dat ‘organisaties die persoonsgegevens van Europese burgers verwerken, gebonden zijn aan de Europese privacywetgeving’ en wordt erop gehamerd dat organisaties die persoonsgegevens aan de VS doorgeven daar rekening mee moeten houden. Het artikel wordt afgesloten met het volgende bericht van de Europese privacy toezichthouders: ‘als eind januari 2016 nog geen oplossing is gevonden, zullen de toezichthouders alle noodzakelijke acties ondernemen.’ Maakt u gebruik van Amerikaanse clouddiensten? U bent in onze, in Nederland gevestigde, datacentra meer dan welkom.