Vijf valkuilen in de cloud

Date: Category: Cloud

Als leverancier van cloud en andere infrastructurele diensten krijgen we vaak dezelfde vragen. Het is belangrijk dat u uzelf voldoende informeert om te voorkomen dat u in deze (veel voorkomende) valkuilen stapt.

  1. Internetverbinding

Op internet wordt door diverse aanbieders gestunt met prijzen. Hoge bandbreedtes tegen zeer lage prijzen, maar niemand vraagt zich af waar de “catch” zit?
Een hoge bandbreedte zegt helemaal niets over de kwaliteit, de haalbare bandbreedte, het aantal IP adressen of de SLA om goed te kunnen werken via een internetverbinding.
Latency, delay, een zakelijke professionele router, responstijd, servicevenster (SLA), versnijding, quality of service en andere technische zaken bepalen uiteindelijk of de klant tevreden is met de snelheid van werken.
Kopen op basis van een lage prijs en op basis van een “goed” gevoel is derhalve een zeer risicovolle operatie. De weg terug kost veel geld, is moeilijk en tijdrovend zodra eenmaal de handtekening is gezet.
Voor alle duidelijkheid: professionele zakelijke internetverbindingen, zitten niet in dezelfde prijsklasse als consumentenverbindingen en kleinzakelijke verbindingen.
Het advies is om op basis van uw wensen een vertaling te maken naar een technische behoefte. Providers weten dan wat ze moeten aanbieden en op basis hiervan kan een keuze gemaakt worden welke provider de beste voorwaarden biedt.

  1. Bekabeling inpandig

Een netwerkkabel aanleggen is vakmanschap, zo ook het bepalen van het juiste kabeltype. Het komt regelmatig voor dat de oorzaak van verbindingen bij problemen in de bekabeling zit. Onderzoek wijst dan uit dat de bekabeling niet aan de eisen voldoet (classificatie), niet conform richtlijnen is aangelegd (buigradius, keystones, patchpanelen, metingen) of last heeft van EMI (Elektromagnetische interferentie) etc. Zeker wanneer technieken als POE (Power over Ethernet) of snelheden als 1Gbit/s of hoger worden toegepast neemt de kans op problemen toe.
Glasvezel, Cat 5e of Cat 6 zijn een aantal verschillende kabeltypen die u kunt gebruiken om te communiceren binnen een netwerk. De keuze van zowel het kabeltype en de connectoren binnen een bepaalde omgeving bepalen het succes van een goede verbinding. Voorbeelden hiervan zijn kantoor, chemie (explosieveilig), schip (Lloyds eisen), defensie (MIL eisen) alsmede de installateur (kennis en ervaring).
Op basis van uw technische behoefte kunnen installateurs (en ICT-specialisten) dan bepalen welke kabel op welke plaats getrokken dient te worden en hoe deze  afgemonteerd dient te worden.

  1. Draadloze verbinding

Het is tegenwoordig bijna overal mogelijk om draadloos te kunnen werken. Maar is iedere draadloze verbinding ook overal hetzelfde?
Draadloos kunnen surfen op het internet of in de cloud werken is in deze tijd heel normaal. Toch merken we dat niet iedere verbinding even stabiel is of dat niet altijd eenvoudig ingelogd kan worden.
Een betrouwbaar en stabiel draadloos netwerk start met de juiste componenten. Afhankelijk van de functionele eisen (gewenst bereik, voip, redundantie, etc) en de omgevingsvariabelen (gebouw, materialen, temperatuur, etc) zal er een advies gegeven worden.
Het advies is om eerst te bepalen waar nu de draadloze connectiviteit verreist is. Op basis van een onderzoek en eventuele metingen kan bekeken worden welk producttype waar geplaats moet
worden om een optimale dekking te kunnen genieten.
Wylance werkt alleen met Cisco-apparatuur voor de vaste en draadloze infrastructuur, waaronder routers, switches, acces points en wireless lan controllers.

  1. Historische data

Het opslaan van bestanden en het maken van een back-up is nog geen garantie dat u aan de bewaarplicht voldoet. Voor het bewaren van historische data dient u een helder plan te hebben aangevuld met de juiste software.
De meest gemaakte denkfout is dat een back-up oplossing hetzelfde is als een archiveringsoplossing. Helaas is de back-up alleen voor het terugzetten van bestanden en/of mail indien deze binnen de retentietijd zijn verwijderd.
Voor het archiveren van mail en/of bestanden dient een helder protocol (werkwijze) afgesproken te worden. Wie heeft bijvoorbeeld welke rechten? En wie controleert de integriteit alsmede of er bestanden zijn verdwenen binnen de retentietijd?
Het advies is om te onderzoeken welke documenten en/of mails voor lange tijd bewaard moeten blijven. Op basis van dit onderzoek kan technisch gekeken worden welke oplossingen eventueel voorhanden zijn.

  1. Printers & MFP

Er zijn meerdere aanbieders van diverse printers en multifunctionele printers. De prijzen variëren enorm terwijl aan de buitenzijde (het uiterlijk van de printer) geen verschil te zien is. Dus wordt er vaak voor de goedkoopste variant gekozen.
Het kiezen van de juiste printer lijkt eenvoudig, maar schijn bedriegt. Hoeveel volume gaat u printen? Hoeveel mensen moeten tegelijk kunnen printen? Wel of geen kleur? Wel of niet draadloos? En werkt de printer in de cloud? Goedkope printers voor thuisgebruik zijn vaak duur in het verbruik (toner) en voldoen in veel van de gevallen niet om in de cloud naar behoren te werken.
Het advies is om in eerste instantie duidelijk in kaart te brengen waar de printer voor gebruik gaat worden en door wie op welke locatie. Op basis daarvan kunnen ICT-specialisten vertellen welke printers voldoen aan uw behoefte en welke werken binnen uw omgeving.